Opět budeme měnit číslovku v označení roku. Opět se tedy blíží konec právě probíhajícího roku. Je zajímavé, jak jsme závislí na tom, že plynulý chod našeho světa naplátkujeme na co nejjemnější časové úseky. Jeden takový plátek právě dokrajujeme a pomalu se objevuje ten s číslem 2011. Jaký bude, jaký byl ten minulý? To jsou obvyklé otázky, které si klademe v tento zatím podzimní čas. Je to snad způsobené tím podzimem, že máme tendenci být kritičtí k právě doznívajícímu a očekávat to nejlepší od příštího. Ostatně na Nový rok těsně po půlnoci si přejeme vzájemně to nejlepší, hodně zdraví a štěstí.

Jaký byl rok 2009? Ani nevím. Přehnal se okolo mě tak rychle, že ani nevnímám jeho blížíci se koncec. Pár střípků přece jen posbírám v paměti. Jak se tak jimi probírám, dal bych letošnímu roku z pohledu našeho oboru přízvisko „rok změn". Proč? Protože téměř ve všech hlavních seskupeních masného průmyslu došlo k podstatným změnám, organizačním či personálním, směřujícím ke konsolidaci a integraci v době, kdy obchodní partneři jsou intergrovaní a konsolidovaní.

Ano. Jsem o tom přesvědčen, že minimálně v blízké budoucnosti budou vyráběny převážně na území Česka a ponejvíce českými subjekty.

 

Ptáte se proč si to myslím? Protože obecně lze konstatovat několik důležitých podmínek pro toto tvrzení. Uzeniny vyrábět umíme. Uzeniny vyvážíme víc než dovážíme, již několik let po sobě (zdroj ČSÚ). Spotřebitelé preferují specifickou českou chuť. Spotřebitelé preferují regionální výrobky. Výroba je silně diverzifikovaná. V oboru se trvale investuje. Relativně velká část maloobchodního obratu uzenin je realizována domácími subjekty. Popularita speciálek (obchodů masa a uzenin) při prodeji uzenin trvale roste již čtvrtý rok po sobě. Tak co, stačí? Myslím, že důkazního materiálu máme až dost. Z toho co je výše uvedeno, vyplývá, že české uzenářství se těší slušné kondici, která by měla přispět k překonání současné globální krize. Přejme mu, aby se to podařilo a přispívejme k pokračování starobylé a hrdé tradice českých mistrů uzenářských.

Rok 2009 mrazivě uhání okolo již několik týdnů a kvapem se blíží uzávěrka letošního prvního čísla našich novin. Letos je to trochu zvláštní uzávěrka, neboť po dohodě s vydavatelem a majitelem tohoto listu, společností Agral, si ČSZM vzal na starost redakční část novin a bude s vydavatelem na vydávání úzce spolupracovat. Doufám, že v tom budeme nejméně tak dobří jako naši předchozí kolegové.

 
Takže vše nej v roce 2009 a těšte se na novinky, které pro Vás ve Vašich novinách připravujeme. Jako první novinka je zaměření každého čísla k nějakému tématu. Tentokrát je to k problematice vepřového masa na našem trhu. Příště se můžete těšit na téma minulost a hlavně budoucnost uzenářské výroby v Čechách.

Tak a zase je to tady, končí rok, tentokrát rok 2008. Před rokem jsem se zamýšlel nad tím, jak se bude vyvíjet situace v oblasti porážek prasat v roce 2008. Předpokládal jsem celkem problematický rok, ale skutečnost předčila všechny představy. Situace se vyvíjí čím dál tím lépe, ale nikoliv pro tuzemské zpracovatele, ale zejména pro dovozce vepřového na tuzemský trh. Takže při liberálním zájmu našich oficiálních míst doporučuji všem porážkám najmout si dobrého kupce s vepřovým a pokud bude dost dobrý, tak přežít jako obchodní společnost.

„Deset deka, dvacet deka, poradíme, posloužíme"... Text známého hitu hovoří o prastarém obchodním umění - poradit a posloužit. Jasně vystihuje to, co zákazník samozřejmě očekává při svých nákupech. Řekněme si o všem - upřímně, zda je to vždy to, čeho se mu v nynějším moderním, globálně propojeném obchodním průmyslu, dostává. Například úsek masa a uzenin může být v některých případech doslova nepřátelským územím, z kterého neuniknou žádné informace, natož pak, aby někdo poradil a posloužil.

Již desátý ročník semináře o Údržnosti masa a masných výrobků konaném tradičně v hotelu Skalský dvůr proběhl 9. a 10. září 2008. Letošní téma bylo věnováno obalům, obalovým materiálům a balící technice. Zpestřením přednášek byla možnost otestovat si své smysly při degustačních zkouškách. Během semináře též proběhl, jako jeho ne nevýznamná součást, společenský večer. Během tohoto večera byli slavnostně oceněni nejlepší studenti oboru zpracování masa, byla předána prestižní ocenění našeho oboru a byl vyhlášen vítěz soutěže o nejlepší řeznickou prodejnu.

Aktuálně se několik zpracovávaných témat blíží k významnějšímu bodu na své cestě. Třeba taková vyhláška 326/2001 Sb., nebo výrazné téma tradičních receptur v Bruselu, nebo uzavření krajských kol soutěže prodejna roku 2008, atd. Takže, tento titulek zůstane pro letmé čtenáře podivným a pro vás ostatní jej nyní dešifruji.

Hodnocení prodejen členy představenstva a dozorčí rady Českého svazu zpracovatelů masa probíhalo v průběhu měsíce května a června tohoto roku postupně v celé České republice. Jedná se o první ročník soutěže o nejlepší řeznicko - uzenářskou prodejnu roku 2008, kterou vyhlásil začátkem letošního roku Český svaz zpracovatelů masa. Do soutěže se přihlásily jednotlivé prodejny, jejichž majitelé jsou členy ČSZM.

Již dávno není nákup u řezníka traumatizující záležitostí pro nakupujícího, nejčastěji hospodyňku, kde prodávající dával najevo svou převahu zkušeného obchodníka.

Uložit
Předvolby uživatele cookies
Používáme soubory cookie, abychom vám zajistili co nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokud používání souborů cookie odmítnete, nemusí tyto webové stránky fungovat podle očekávání.
Přijmout vše
Odmítnout všechny
Další informace
Analytics
Nástroje používané k analýze dat pro měření efektivity webových stránek a pochopení jejich fungování.
Google Analytics
OK
Odmítnout
Nezbytné
Zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících.
Přístup k webu  
  Uchovává stav relace uživatele mezi požadavky stránek.
OK
Odmítnout