​sekretariat@cszm.cz     +420 234 697 755     Praha 4 - Písnice, Libušská 319/126

Projekty

logo Meating 2021


Český svaz zpracovatelů masa uspořádal dne 5. října 2021 již 11. konferenci masného průmyslu Meating 2021 v OREA Congress Hotelu Brno. Důstojně tím oslavil 30. výročí svého založení a připomněl existenci tisíciletého řeznického řemesla, které bylo velmi důležitým faktorem ve výživě lidí.

 

Videozáznam z konference Meating 2021 naleznete zde.

 

Celou fotogalerii z konference Meating 2021 naleznete zde.

 

DSC00946 480Vzhledem ke skutečnosti, že se minulý ročník Meating 2020 nekonal, byl o konferenci mimořádný zájem. Více než 460 účastníků tak získalo nejnovějších informace z oboru, včetně dopadů koronavirové pandemie. Všichni účastníci konference obdrželi v místě registrace program a další podklady k celodennímu jednání. Meating 2021 podpořila celá řada partnerů. Titulárním partnerem byla společnost PRIA systém s.r.o., a dalších 54 partnerů. Mnozí vytvořili příjemné prostředí v předsálí přednáškové haly, kde měli možnost předvést své nejnovější výrobky využitelné v masném průmyslu, včetně jejich odborné konzultace.

 

Pro zpestření jednotlivých přednášek konference bylo možné využít aplikace SLIDO, která účastníkům umožnila zapojit se do diskuze s přednášejícími po celou dobu akce. Potěšilo nás, že se tato forma diskuze osvědčila a byla hojně využívána.

DSC02667 384
Velkému zájmu se těšila soutěž „Šunka nejvyšší kvality Meating 2021“. ČSZM se snažil touto soutěží zvýšit atraktivitu konference. Do soutěže se přihlásilo 19 výrobců, kteří poskytli vzorky svých výrobků. O výherci rozhodovali účastníci Meatingu 2021 v anonymním hodnocení, celkem se zapojilo 169 účastníků. Titul „Šunka nejvyšší kvality Meating 2021“ získala šunka od společnosti Řeznictví H+H. Pro vítěznou šunku hlasovalo 13 % respondentů, což ukazuje na vysokou a vyrovnanou kvalitu všech vzorků šunek. S vyhodnocením soutěže nám obětavě pomohla společnost Bizerba, které tímto velmi děkujeme.

 

Pro čestné členy uspořádal ČSZM tradiční slavnostní oběd, při kterém společně vzpomínali na historický a dynamický vývoj masného průmyslu v České republice.

 

Dopolední program konference zahájil předseda představenstva ČSZM pan Karel Pilčík ve Velkém sále Kongresového centra, kde se uskutečnilo od 10:00 do 13:30 hodin šest velmi zajímavých přednášek.

 

První přednášku prezentovala paní Adéla Paďourková, zástupce AK ČR v EU zaměřenou na „Cíle Evropské zelené dohody“ jejíž snahou je dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Jenom pro zemědělství a potravinářství bylo předloženo k projednání více jak 15 strategií s mnoha cíli. Kroky se budou týkat např. v sektoru živočišné výroby snížení emisí, snížení antibiotik o 50 %. Označování potravin by se mělo rozšířit o další informace (značení welfare, Eko- Score, Nutri- Score, nutriční profily, země původu). Změny se budou týkat také způsobu marketingu, propagace potravin, výrazné snížení a omezení používání čpavku a methanu. V problematice welfaru bude cíl zaměřen na zrušení klecových chovů zvířat a radikální omezení přepravy zvířat včetně porážek na delší vzdálenosti. Velký důraz bude kladen na alternativní potraviny, jako je zavedení alternativního masa, rostlinných alternativ, konzumace hmyzu včetně mořských řas a výroba potravin 3 D tiskem. Další ambicí je rozšíření ekologického zemědělství na 25 % orné půdy, snížit používání pesticidu v zemědělství o 50 %, redukce hnojiv o 20 % a vyloučení 10 % orné půdy z produkce do roku 2030. Počítá se, že plýtvání s potravinami se sníží o 50 %.

V důsledku realizace výše uvedených „Cílů Evropské zelené dohody“ by došlo podle německé studie k propadu produkce u hovězího masa (- 20 %), mléka (- 6,3 %), obilovin (- 21,4 %) , olejnin (- 20 %). Ceny ovoce a zeleniny by pak měly vzrůst o 15 %, olejnin o 18 %, a obilovin o 12,5 %.

Obchodní bilance s obilovinami by se změnila z kladných 22 milionů tun na čistý dovoz ve výši 6,5 milionu tun, zatímco obchodní bilance s hovězím masem by se změnila z přebytku 22,5 tisíce tun na schodek 950.000 tun.

Čistý vývoz vepřového masa by se snížil ze 4,3 milionů tun na 1 milion tun a čistý vývoz mléka z 5,9 milionů tun na 4,9 milionu tun.

DSC00964 384

Na tuto přednášku v bloku A reagovali další přednášející. Každý z nich se věnoval jen dílčí problematice případně stanovisku České republiky k naplnění cílů. Pan Martin Štěpánek ředitel odboru potravinářského, sekce zemědělství a potravinářství z Ministerstva zemědělství ČR sdělil, že ministerstvo podporuje udržitelné hospodaření s přírodními zdroji zejména s půdou, vodou a ovzduším. Česká republika považuje za nutné podrobit strategii Farm to Fork dopadovým studiím na úrovni EU, členských států a veřejné diskuzi. Zvláštní důraz bude kladen na uskutečnění specifické analýzy dopadů na Českou republiky. Současně vyjádřil oficiální stanovisko ministerstva k označování Nutri-Score na potravinách.

ČR považuje současná pravidla pro označování potravin výživovými údaji v nařízení (EU) 1169/2011 za plně dostačující. Z tohoto pohledu nevidí důvod pro nezbytně nutné zavádění nových povinných systémů označování nutričních údajů na přední straně obalu.

V případě, že bude na úrovni EU rozhodnuto o přijmutí nového systému, bude ČR podporovat, aby byl dobrovolný a nepřidělával další administrativní požadavky výrobcům. Dále bude požadovat, aby tento systém nehodnotil potravinu zjednodušeně jako celek, ale podával informaci o zastoupení jednotlivých živin v potravině, byl objektivní, popisný a nerozděloval potraviny do kategorií na „zdravé“ a „méně zdravé“. ČR podporuje iniciativu rozšíření povinného označování země původu na další druhy potravin, než v současnosti stanovuje platná legislativa EU.

DSC02276 480Pan Štěpánek se v přednášce dále podrobně věnoval Novele zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích – č. 174/2021 Sb.

 

Ústřední ředitel SVS ČR pan Zbyněk Semerád podpořil požadavky a cíle Zelené dohody při realizaci opatření na úseku welfare včetně označení Eco-Score na potravinách, které rovněž považuje za příliš ambiciozní. Snížení používání antibiotik ve veterinární péči o 50 % do roku 2030 vidí jako problematické, protože nemocná zvířata bude i v budoucnosti nutné léčit. Je nutné brát zřetel na spotřebu antibiotik v jednotlivých členských státech EU. V poslední části přednášky se zmínil o nutnosti racionálně snižovat ztráty potravin a věnovat se boji proti potravinovým podvodům v celém potravinovém řetězci.

 

Prezidentka Potravinářské komory ČR paní Dana Večeřová ve svém příspěvku navázala na předcházející témata, která ještě doplnila o další fakta. Zejména upozornila, jaký dopad může být pro potravinářský sektor při naplnění cíle EU s ohledem ke klimatické neutralitě. V 61 bodech uvedla problémy, které mohou nastat, a nebo nastanou. Hlavní problém bude zvyšování nákladů na výrobu, které se následně promítnou do cen výrobků, omezování investic atd. Obdobně zde byl přednesen postoj k Nutri-Score, Eco-Score a Plant-Score, které vyvinula Francie.

DSC02882 480

 

Pan Miloš Kavka ze SZPI seznámil přítomné s aktuálními výsledky kontrol bezpečnosti a kvality výrobků z masa za období od 1.1.2021 do 17.9.2021. Bylo odebráno 697 vzorků, z toho nevyhovovalo 251 tj. 36 % U dovážených výrobků je situace obdobná. Nejvíce nevyhovujících vzorků je těch, u kterých není uveden původ. Ze zjištěných nedostatků převažuje zejména špatné značení. Dále se zmínil o falšování masných konzerv z Polska (jako součásti konkurenčního boje), cechovních normách a cílech masného průmyslu.

 

Přednáška Ing. Jana Pivoňky z VŠCHT v Praze byla zaměřena na dopady konzumace červeného masa na zdraví lidí a změny klimatu. Z důvodu vysoké spotřeby vody, degradace krajiny a emisí skleníkových plynů má výroba masa vliv na klima Země. Tuto problematiku by mimo jiné měla řešit výroba a nabídka rostlinné alternativy masa. Současně poukázal na to, že napodobování živočišných produktů pomocí rostlinných bílkovin, tuků a dalších látek zřejmě podceňuje skutečnou nutriční složitost v potravinovém řetězci, včetně dopadu na zdraví lidí. Nové rostlinné alternativy masa by neměly z hlediska výživy být považovány za skutečné náhrady masa. Porovnal kvalitu bílkovin z různých zdrojů od masa přes vejce, sóju, mléko, pšenici, rýži. Dále hovořil o alternativách masa a mléka, využití hmyzu, luštěnin, řas a dalších přírodních produktů ve výživě lidí. Poslední část přednášky byla věnována emisi skleníkových plynů vs. kvalita bílkovin.

 

Přednáškové bloky B (ve velkém sále) a bloky C (v malém sále) se uskutečnily v odpoledních hodinách.

DSC02917 480Blok B moderoval pan Zdeněk Skála na téma ,,Nová realita, co se mění a co zůstává?´´. První přednášku měla paní Helena Horská Raiffeisenbank- na téma „Covid a dopad na finance a spotřebitelské chování“. Druhou přednesl prezident Svazu obchodu cestovního ruchu ČR pan Tomáš Prouza s titulem „Vraťme pražskou šunku za oceán“. Další projev měl pan Jindřich Špička z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací s názvem „Mezigenerační rozdíly při nákupu masa a masných výrobků v ČR“. Předposledním přednášejícím byl pan Tomáš Jeřábek z firmy Košík.cz k tématu „S masem do online“. Na tyto přednášky navazovala panelová diskuze, kde byli hlavními hosty pan David Kureš ze společnosti Novak maso-uzeniny a pan Aleš Groulík ze společnosti JIP. Diskuze byla živá a přínosná pro všechny zúčastněné. Závěrečná přednáška konference bloku B byla věnována vzdělávání zaměstnanců subjektů ČSZM. Paní Jana Márová ze společnosti PROFIMA EFFECTIVE zdůraznila, že lidé jsou zdrojem bohatství. Proto rozvoj firmy je přímo závislý na pravidelném vzdělávání zaměstnanců, které musí souviset s jejich motivací. Poukázala na ukazatele přínosu vzdělávání počínaje zvýšením produktivity, snížením počtu přesčasových hodin, snížením ztrát, poklesu nákladů, snížení stížností, fluktuace apod. Nabídka firmy PROFIMA EFFECTIVE nabízí možnosti pro malé i velké firmy, aby se mohly dále do budoucna rozvíjet.

 

V bloku C se uskutečnilo celkem pět přednášek, které moderoval pan Jan Coufalík. Společnost Novum global se zaměřila na detekci kontaminantů potravinářskými rentgeny. Společnost SABRIS CZ měla přednášku na téma ,,Libový odbyt“. Společnost P.V.A. se zaměřila na moderní trendy softwaru při prodeji masa a uzenin. Společnost Bizerba přišla s námětem nákupu potravin online a společnost KVADOS poukázala na nové trendy v automatizaci a robotizaci v logistice a výrobě. Bylo velmi příjemné pozorovat aktivní přístup účastníků během diskuze.

 

Po skončení konference pokračoval program ve foyer krátkým vystoupením předsedy ČSZM pana Karla Pilčíka, který vyhlásil oficiální výsledky soutěže „Šunka nejvyšší kvality Meating 2021“ a poblahopřál vítězi. Po přípitku pozval přítomné účastníky na slavnostní večer s udílením ocenění. Slavnostní večer moderovala vtipně a profesionálně paní Martina Kociánová.

{up slider-owl | items=4 | autoplay=5000 | paginationSpeed=2000}

Meating 2021

Meating 2021

Meating 2021

Meating 2021

Meating 2021

Meating 2021

Meating 2021

Meating 2021

{/up slider-owl}

Při slavnostním večeru byly předány ceny vítězům soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2021.

 

Nejlepší učeň oboru zpracování masa pro rok 2021 – obdržel Dan Fojtík,

Nejlepší student oboru zpracování masa pro rok 2021 - obdržel Vojtěch Branštýl

Nejlepší diplomová práce v oboru zpracování masa pro rok 2021 - obdržela Bc. Anna Valterová

Mistr oboru zpracování masa pro rok 2021 – obdržel Jan Hanuš

 

Čestnými členy ČSZM byli jmenováni pan Milan Sláma - Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o., Velká Bíteš, MVDr. Eduard Slanec - bývalý pracovník SVS ČR, který se celoživotně zabýval problematikou masného průmyslu a Ing. Miloš Shrbený - dlouholetý pracovník v oboru zpracování masa a ve společnosti Animalco a.s..

 

Vzhledem k 30. výročí založení Českého svazu zpracovatelů masa byly uděleny také zcela speciální ocenění panu MVDr. Josefu Radošovi (inicioval založení Svazu), Antonínu Kozákovi (první předseda Svazu) a paní Ing. Jitce Vostatkové (vedoucí sekretariátu).

DSC03805 1200Meating 2021 ČSZM se neobejde bez společenské části a dobrého občerstvení. Večerem provázela cimbálovka Ivoše Farkaše a reprodukovaná populární hudba. Příjemné posezení spojené s nekončící diskuzí k současným problémům a řešení zelené dohody probíhalo dlouho do noci. Věříme, že konference Meating 2021 přispěla jak k společnému setkání účastníků, tak k rozšíření přehledu a získání nových informací v našem oboru.

 

Tímto bych rád poděkoval všem, kteří se podíleli na organizaci Meating 2021 a dovoluji si Vás pozvat na příští ročník konference MEATING 2022, která se uskuteční opět v OREA CONGRESS HOTEL BRNO dne 8. listopadu 2022. Těším se na Vaši účast.

 

Článek zveřejněn v příloze "Řeznické noviny" odborného časopisu Maso 7/2021.


Logo ČSZM

 

MEATING 2021      XI. ročník tradiční konference zpracovatelů masa

 

 

Vážené kolegyně, kolegové a přátelé,

je mou milou povinností Vás pozvat na 11. ročník konference masného průmyslu MEATING 2021, která se bude konat 5.10.2021 (úterý) v Orea Congress Hotel Brno (dříve hotel Voroněž) a koná se s podporou titulárního partnera společnosti PRIA SYSTEM s.r.o.

 

logo pria 150

 

Chceme Vám přinést nejnovější informace z oboru zpracování masa i aktuální a komplexní přehled dopadů coronavirové epidemie v našem průmyslu.

 

Náš MEATING znamená setkání lidí, kteří rozumí masu a kteří chtějí rozšířit své obzory nejen v rámci našeho oboru, ale i navázat nové cenné kontakty. Tato konference navazuje na úspěšné předchozí ročníky, kdy specialisté svými prezentacemi a odbornými přednáškami zaujali účastníky v oblasti obchodu s potravinami, potravinářským marketingem, technologiemi a legislativou. 

Chceme se také ohlédnout za osvětovou a náborovou kampaní „Je to maso – projekt na podporu spotřeby masa a masných výrobků, „Bude to maso – projekt s náborovou kampaní odborných škol a projekt „Masobraní – celostátní svátek masa.

Součástí společenského večera bude slavnostní vyhlášení výsledků celostátní soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna 2021.

 

Proč se zúčastnit meetingu MEATING 2021!

 

Informace a trendy
Zajímavý obsah bude mít již první společný blok, který začíná v 10,00 hodin. Jeho součástí budou přednášky „Vliv covidové doby na obor zpracování masa“ a „Očekávané události v souvislosti s evropským závazkem Zelené dohody“.

Bude presentován další vývoj potravinářství v EU se zaměřením na obor zpracování masa (návrhy na omezení produkce a spotřeby masa a masných výrobků), budoucí podoba Společné zemědělské politiky, příspěvky z oblasti legislativy EU a ČR, poznatky dozorových orgánů.

Navazující odborný program přinese aktuality z oblasti makroekonomiky, trendy ve spotřebě masa a v panelové diskuzi vystoupí klíčoví hráči na trhu masa a masných výrobků.

 

Inspirace
Odborný program i jeho přestávky poskytnou prostor pro inspirativní debaty, s výměnou názorů a zkušeností mezi účastníky i řečníky. 

 

Zábava
Den vyvrcholí společenským večerem se zábavným programem, bohatým občerstvením a příležitostí dobře a nerušeně se pobavit společně s kolegy a kamarády.

 

Ocenění nejúspěšnějších
Součástí večera bude tradičně ocenění těch nejúspěšnějších profesionálů z našeho oboru a vítězů soutěže Řeznicko-uzenářské prodejny roku 2021.

 

Přijďte včas, ať Vám nic neunikne!

 

Věřím, že i díky Vám se naše společné setkání MEATING 2021 vydaří. Přihlášky je možné podávat na webu www.cszm-meating.cz.

Vážení kolegové, vzhledem k tomu, že v loňském roce se konference nekonala, o to více se na Vás těším a věřím, že nadcházející, již jedenáctý ročník konference masného průmyslu MEATING 2021, podpoříte svým aktivním přístupem. 

 

Těším se na Vás!

 

{up file=files/projekty/Meating-2021/Meating-2021_predbezna_pozvanka.pdf | download | target} Meating 2021 - Předběžná pozvánka {/up file}
{up file=files/projekty/Meating-2021/Meating-2021_Zvaci_dopis_predsedy.pdf | download | target} Meating 2021 - Zvací dopis předsedy {/up file}

 

Karel Pilčík
předseda představenstva
Českého svazu zpracovatelů masa


Kontaktní údaje:
Český svaz zpracovatelů masa
mobil: +420 724 258 003
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.cszm-meating.cz

 

cszm logo 400

 

 

Český svaz zpracovatelů masa si vyhrazuje právo na dodatečné změny programu.
V případě výrazně zhoršené epidemiologické situace si ČSZM vyhrazuje právo na zrušení této akce. 


Odborný program Meating 2021

 

  

{up pdf=files/projekty/Meating-2021/Meating-2021_program.pdf}

 

Děkujeme za Vaši podporu a těšíme se za rok na akci MEATING 2021 znovu na viděnou.

 

   

cszm logo 400

 

 

Český svaz zpracovatelů masa si vyhrazuje právo na dodatečné změny programu.
V případě výrazně zhoršené epidemiologické situace si ČSZM vyhrazuje právo na zrušení této akce. 


Registrace Meating 2021

 

 

 

Přihlašování na akci MEATING 2021 již není aktivní.

 

 {up pdf=files/projekty/Meating-2021/Meating-2021_prihlaska.pdf}

 

cszm logo 400

 

 

Český svaz zpracovatelů masa si vyhrazuje právo na dodatečné změny programu.
V případě výrazně zhoršené epidemiologické situace si ČSZM vyhrazuje právo na zrušení této akce. 


Partneři

 

Vážení kolegové,

 

Děkujeme za Vaši podporu a těšíme se za rok na akci MEATING 2021 znovu na Vaše partnerství. 

Koná se s podporou titulárního partnera společnosti PRIA SYSTEM s.r.o.

 

logo pria 150

 

Těšíme se i na Vaše partnerství formou Partnera, Stříbrného partnera i Zlatého partnera.

Nabízíme dále možnost pojmenování hlavního a menšího jednacího sálu Kongresového centra.

Těšíme se na Váš zájem, bližší informace email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

 

 Meating 2021 partneri


Tisková zpráva 2021

 

Logo ČSZM Datum: 11.10.2021
Místo: Praha
Český svaz zpracovatelů masa Tisková zpráva

 

Témat letošního, již 11. ročníku konference pracovníků masného průmyslu MEATING 2021, který se konal v Brně, bylo několik. Od oživení ekonomiky a trvalých nebo přechodných změn v nákupních zvyklostech díky pandemii, přes tradice českého řeznictví a uzenářství až po nové legislativní změny vyplývající z tématu Zelená dohoda.

 

 

Každé odvětví potřebuje své výroční setkání, kde zazní aktuální informace o legislativě, trendech i nových příležitostech pro rozvoj. V masném průmyslu se takové setkání uskutečnilo již pojedenácté dne 5. října 2021 v OREA CONGRESS HOTEL BRNO. Konference, spojená se společenským večerem, se však letos zaměřila i na ocenění svých zakládajících členů, ocenění kvality prodeje v jednotlivých krajích ale i ocenění nových designových úprav v prodejnách.

 

Ať už to bylo nucenou roční přestávkou, nebo novými tématy, vhodně zvoleným odborným programem nebo atraktivním večerem plným ocenění nejúspěšnějších profesionálů z oboru a vítězů soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna roku, MEATING 2021 zaznamenal nárůst posluchačů. Sešlo se zde přes 460 profesionálů z firem i odborných škol z oblasti masného průmyslu.

 

Téma Zelené dohody rezonovalo celým odborným programem a ani slavnostní večer se tomuto tématu nevyhnul. Jak v závěru dne řekl předseda svazu pan Karel Pilčík: “Odborný program byl dnes dost „výživný“, ať už jde o makroekonomický výhled nebo o požadavky Green Deal na omezení produkce a spotřeby masa a masných výrobků nebo o inspiraci technologickými novinkami. No rozhodně se po dnešním dni máme všichni nad čím zamyslet.“

 

Mezi další body, které byly během celé konference připomínány a měly i prostor při slavnostním večeru, patřily další aktivity ČSZM náborová kampaň na odborných školách JE TO MASO! a BUDE TO MASO!, podpora spotřeby masa a masných výrobků MASOBRANÍ a projekt "České cechovní normy pro maso a masné výrobky".

 

Karel Pilčík, předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa, jenž Meating 2021 zahájil a společně s moderátorkou Martinou Kociánovou uváděl i jeho společenský večer, tak mohl mít z vydařené akce oprávněnou radost.

 

Příští konference – MEATING 2022 se pro velký úspěch uskuteční opět v OREA CONGRESS HOTEL BRNO dne 8. listopadu 2022.

 

Podrobnější informace je připraven podat:

Radek Slanec
výkonný ředitel, ČSZM
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.cszm-meating.cz

 

 

logo Meating 2022


Logo ČSZM

 

Český svaz zpracovatelů masa uspořádal dne 8.listopadu 2022 již 12. setkání a konferenci masného průmyslu Meating 2022 v OREA Congress Hotelu Brno (Hotel Voroněž).

 

Celou fotogalerii z konference Meating 2022 naleznete zde.

Fotogalerii Meating 2022 - Partneři naleznete zde.

Videozáznam konference Meating 2022 naleznete zde.

 

Velký zájem o získání nejnovějších informací z oboru v období probíhající energetické krize potvrdil vysoký počet účastníků, kterých bylo více jak 420. Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly. Konferenci podpořila celá řada významných partnerů. Titulárním partnerem byla společnost Czech Promotion, a dále byla podpořena 48 zlatými partnery, 9 stříbrnými partnery, 3 partnery a 2 mediálními partnery, kteří vytvořili příjemné, prostředí v předsálí přednáškové haly. Většina z nich měla možnost předvést své nejnovější výrobky využitelné v masném průmyslu včetně jejich odborné konzultace.

Ministerstvo zemědělství
CzechPrmotion

Všichni účastníci obdrželi v místě registrace podklady s programem k celodennímu jednání. Pro zpestření jednotlivých přednášek konference bylo možné využít aplikace SLIDO, kde mohli účastníci po celou dobu konference položit různé dotazy přednášejícím. Musíme konstatovat, že tato forma diskuze byla letos často využívána. Pro čestné členy a zasloužilé pracovníky masného oboru bylo připraveno pozvání od předsedy ČSZM Karla Pilčíka, ke společnému slavnostnímu obědu.

 

dsc00008 52501540534 o 384Velkému zájmu se těšila soutěž „Nejlepší Gothajský salám Meating 2022“. Soutěže se zúčastnilo celkem 17 výrobců, kterým tímto chceme poděkovat. O vítězi této soutěže rozhodli v anonymním hodnocení samotní účastníci konference. Nejvyšší počet hlasů a titul „Nejlepší Gothajský salám Meatingu 2022“ získala firma Prantl Masný průmysl s.r.o. Do hodnocení se zapojilo přes 100 účastníků. Firma METTLER TOLEDO a PVA Systém, pro účastníky připravila další soutěže s názvem „Nevážné vážení“, ve které se jednalo o co nejpřesnější odhad váhy balíčku, a také „Super řízek“, kde soutěžící naklepávali řízky lépe než stroj.

 

Vlastní odborný program konference zahájil předseda ČSZM Karel Pilčík. Ve Velkém sále Kongresového centra se uskutečnilo od 9:00 do 17:00 hodin celkem 12 zajímavých přednášek.

Dopolední blok a panelovou diskuzi moderoval pan Jan Pivoňka, VŠCHT Praha.

 

dsc00060 52501814808 o 384Prvním přednášejícím byla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky. V úvodu své přednášky se věnovala energetické situaci v České republice. Zdůraznila, že zpracování masa a masných výrobků patří mezi energeticky velmi náročná odvětví. Vláda prozatím zastropovala ceny elektřiny a plynu pro malé a střední podniky, nicméně výše zastropovaných cen je v porovnání s okolními státy poměrně vysoká. Zastropování se zatím netýká velkých podniků. Potravinářská komora České republiky apelujeme na vládu České republiky, aby pomohla i velkým podnikům, nicméně vláda preferuje jednotné celoevropské řešení. Podporuje zastropování cen energií pro všechny podniky bez rozdílu na nějaké rozumné výši, např. jako je evropský návrh na zastropování ceny silové elektické energie ve výši 180 euro / MWh (4.500,- Kč). Pokud tato krize bude pokračovat bez další podpory, čeští výrobci se stanou nekonkurenceschopnými a výrazně se zvýší podíl dovážených potravin. Přednesený návrh řešení současné situace počítá s jednotným celoevropským řešením podpory v oblasti energetiky pro velké podniky (zastropováním cen elektřiny a plynu pro všechny podniky bez rozdílu), se snížením DPH na potraviny (z 15 % na 5%), dočasné odložení zelených cílů a zastavení kroků, které by mohly ohrozit evropskou potravinovou bezpečnost. V další části se paní prezidentka zmínila o dočasném krizovém rámci a o českých cechovních normách, kde je aktuálně registrováno 2211 výrobků od 357 výrobců potravin, 10 výrobců krmiv a 12 chovatelů zvířat. České cechovní normy evidují 175 výrobků pro výsekové maso, 785 pro masné výrobky celkem od 36 výrobců.

 

dsc00304 52500772902 o 384Druhou přednášku měl pan ředitel Martin Štěpánek z Ministerstva zemědělství ČR, který se zaměřil na novelizaci legislativy. Zmínil se zejména o novele zákona č.110/1997 Sb. o potravinách, tabákových výrobcích, který je platný od 1.1.2022, kde došlo k upřesnění původu potravin. Informoval o diskuzi ke kontrolám dvojí kvality potravin podle návrhu Státní zemědělské a potravinářské inspekce a o záměru novelizovat komoditní vyhlášku č.69/2016 Sb. v návaznosti na technologický vývoj a podněty z praxe. Cílem je zpřesnění současného znění a modernizace vyhlášky. Dále prezentoval stanovisko Mze na základě jednání Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy, ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádření s podobným významem, které bude uplatňované od 1. 7. 2022. Informoval o stavu legislativního schválení novely Zákona o významné tržní síle. V přednášce se zabýval také ochranou názvu masa a masných výrobků ve vztahu k alternativním potravinám (imitacím), harmonogramem legislativních předpisů v EU pro rok 2023, rozsahem označování potravin na etiketách, podporou zpracování zemědělských produktů, zvyšováním konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu a podporou energie v rámci titulu „Dočasný krizový rámec“.

 

dsc00357 52501539654 o 384Třetím přednášejícím byla paní Adéla Paďourková, zástupce Agrární komory ČR v EU. Zaměřila se na „Cíle Evropské zelené dohody“, jejím cílem je dosažení klimatické neutrality do roku 2050. EK tvrdí, že současné vzorce spotřeby potravin jsou neudržitelné jak z hlediska zdraví, tak z hlediska životního prostředí. Průměrný příjem energie, červeného masa, cukrů, soli a tuků v EU nadále překračuje doporučené hodnoty, zatímco spotřeba celozrnných obilovin, ovoce a zeleniny, luštěnin a ořechů je nedostatečná. Nejdůležitější bude zvrátit do roku 2030 nárůst nadváhy a obezity v celé EU. Díky přechodu ke stravě obsahující více rostlin a méně červeného a zpracovaného masa a více ovoce a zeleniny se sníží nejen rizika život ohrožujících onemocnění, ale také dopad potravinového systému na životní prostředí

„Zásadní oblast výzkumu se bude týkat mikrobiomu, potravin z oceánů, městských systémů zajišťování potravin, jakož i zvýšení dostupnosti a množství zdrojů alternativních bílkovin, jako jsou rostlinné, mikrobiální, mořské a hmyzí bílkoviny a náhražky masa“.

Kroky EU se budou zaměřovat na emise ze živočišné výroby, na snížení antibiotik o 50 %, na nové označování výrobků značkami welfaru, Eko - Score, Nutri- Score, nutriční profily a na země původu. Snahou je omezit emise čpavku a methanu v živočišné výrobě. V oblasti welfaru je cíl zaměřen na zrušení klecových chovů zvířat a omezení přepravy zvířat, včetně snížení jejich porážek. Podporovat výrazně alternativní potraviny včetně zavedení alternativního masa, rostlinných alternativ, hmyzích výrobků, mořských řas a 3D tisk. Dalším cílem je rozšířit ekologické zemědělství na 25 % orné půdy. Do roku 2030 se mají snížit pesticidy o 50 %, hnojiva o 20 % a orná půda z produkce o 10 %. Odpady z potravin by se měli snížit o 50 %.

Přednáška jasně ukázala na agresivní reklamu a propagaci alternativních potravin v návaznosti na vysoké investice některých nadnárodních korporací (Unilever, Nestle, Nature Farm, Danone a další). Výše zmíněné společnosti usilují velmi intenzivně o prosazování jejich náhražek, které mají nahradit v co nejvyšším poměru živočišné produkty. K tomuto účelu zveličují polopravdy o mase a masných výrobcích, potažmo živočišných produktů a jejich vlivu na zdravotní stav obyvatel. V roce 2021 společnosti do výroby alternativních potravin investovaly 5 miliard dolarů. Na druhé straně tyto korporace ani příslušné orgány EU nemají vůbec žádné dlouhodobější vědecké výsledky, jak tyto alternativní potraviny z hmyzu, rostlin, hub, fermentací, řas a alternativních laboratorních proteinů ovlivní zdravotní stav lidské populace. Běžně se jedná o imitace masa, mléka, vajec, hamburgerů a dalších potravin. V podstatě jde o pokus na lidstvu bez jakékoliv kontroly.

Závěr přednášky poukázal na to, že pokud se obor masného průmyslu nebude aktivně věnovat všestranné propagaci a reklamě masa a masných výrobků v ČR, ale i na celém území EU otevře se prostor pro uplatňování nejrůznějších imitací potravin, které budou ještě k tomu běžně používat tradiční názvy vyhrazené pro maso a masné výrobky.

 

Co může v budoucnosti masný průmysl očekávat a s čím bude muset počítat při dalším rozvoji?

  • VEŘEJNÉ ZAKÁZKY – budou preferovat jiné potraviny („zdravé“, rostlinné, ekologické,..)
  • VYŠŠÍ DANĚ NA MASO – zhorší dostupnost pro běžného spotřebitele (nižší daně budou na „zdravé“ potraviny)
  • PROPAD KONKURENCESCHOPNOSTI – evropské maso a masné výrobky budou drahé ve srovnání s levnějšími dovozy
  • PROPAD KONKURENCESCHOPNOSTI II – v případě nezavedení ochrany názvů masa a masných výrobků dojde k používání jejich názvů u alternativních potravin
  • DÉMONIZACE ČERVENÉHO A ZPRACOVANÉHO MASA – označování Nutriscore v algoritmu úmyslně diskriminuje bílkoviny z červeného masa

 

dsc00496 52500772142 o 384Následující přednáška pana Josefa Kameníka byla velmi zajímavá zejména z hlediska podpory argumentace udržitelnosti masa a masných výrobků ve výživě lidí západní civilizace. Poukázal na to, že maso bylo od počátku lidstva základní potravinou. Maso ve výživě lidí přispělo k rozvoji mozkových schopností díky řadě příznivých látek, které v rostlinné oblasti chybí. Jedná se o bílkoviny, esenciální živiny a vitaminy skupiny B zejména pak B12. Autor řekl, že maso je dnes pravděpodobně nejkontroverznější potravina a je vystaveno největšímu počtu dilemat v oblasti etiky a morálky, zdravotního stavu, životního prostředí a ekonomické situaci. Poukázal na jednoznačné výhody masa ve výživě lidí. V libovém mase je průměrně 21 – 22 % bílkovin, esenciální aminokyseliny, dipeptidy karnosin a anserin, které omezují tvorbu konečných produktů pokročilé glykace (AGEs, advanced glycation end products) a mohou brzdit oxidaci lipidů → vychytávají volné radikály a mají chelatační účinky. Nezastupitelný je kreatin pro energetický metabolismus buněk a hraje důležitou roli pro kognitivní funkce (paměť). Nedostatek vitaminu B12 v dětství má za následek narušený kognitivní vývoj, slabší školní výkony, deprese, únavu, a poškození nervů.

Všechna tato pozitivní tvrzení jasně převažují nad pravděpodobnými karcinogenními účinky pro člověka skupiny 2A. Existují omezené důkazy o karcinogenním působení na lidi, chybí dostatečné důkazy v případě laboratorních zvířat. I když existují určité důkazy, že konzumace nezpracovaného červeného masa je spojena se zvýšeným rizikem výskytu onemocnění a úmrtností, je to slabé a nedostatečné k tomu, aby bylo možné učinit silnější nebo průkaznější doporučení.

Tuto skutečnost zneužívají zájmové skupiny, které z různých důvodů odmítají konzumaci masa a snaží se tento styl rozšiřovat v populaci pod různými důvody jako jsou zdravotní aspekty, zvýšený obsah cholesterolu a vysoký obsah „nezdravých“ tuků, vyvolávání nádorových onemocnění. U mladých lidí se snaží vytvořit pocit revolty a snahu se odlišit svým životním stylem, morální aspekty a aspekty životního prostředí.

 

dsc00577 52501813568 o 384Poslední přednáška pánů Jana Pivoňky a Rudolfa Ševčíka z VŠCHT byla zaměřena na udržitelnost výroby a spotřeby masných výrobků. V úvodu bylo řečeno, že jakákoliv udržitelná, spravedlivá a správná výroba musí akceptovat nejen ekonomickou stránku činnosti, ale i sociální a enviromentální. Zdůraznili důležitost živočišné výroby pro koloběh živin v přírodě a stabilitu ekosystémů. Autoři se zmínili o udržitelných postupech výroby masa, mezi které počítají střídání pastvin včetně obnovy a regenerace, programy recyklace vody a energie, minimální používání chemikálií, pesticidů a antibiotik, ekologické zemědělství, krmení dobytka trávou (namísto obilím). Místní produkce masa velmi snižuje počet potravinových kilometrů.

V závěru pak apelovali na ochranu tradičních výrobků – CHOP, CHZO a ZTS. Zdůraznili potřebu ochránit názvy potravin živočišného původu a zamezit implementaci hodnotících systémů, které diskriminují živočišnou výrobu včetně potravin živočišného původu (například Nutriscore), zajistit odbornou a argumentační základnu (jako jsou vědecké instituce, přebírání odborného materiálů ze zahraničí a vlastní financování), aktivně pracovat s partnerskými institucemi (aktivní koordinovaný lobbing) a apelovat na státní organizace, aby hájily zájmy masného průmyslu při diskusích s evropskými orgány.

 

Odpolední blok přednášek moderoval pan Zdeněk Skála. Ve své přednášce hovořil o trendech trhu a dopadech na výrobu a obchod. Vše shrnul v závěru. Nakupující reagují na ekonomickou situaci „šetřením“. Existují dva trendy šetření. První typ šetření probíhá nákupem v akci s velkým objemem do zásoby (provádí to 63 % nakupujících) druhým typem šetření je nákup jen nejnutnějších potřeb, aby zbytečně neutratil mnoho peněz (realizuje to 53 % nakupujících).

 

Při prodeji je třeba mít v sortimentu řešení pro oba typy nakupujících a to pro „velké rodiny“ i pro lidi z menší domácnosti. Masné výrobky a maso jsou z pohledu prodejců stále jedna z nejvýznamnějších kategorií na trhu. Při prodeji zboží budou hrát důležitou roli:

  1. Udržitelnost a zdraví: přestože je hlavním tématem doby šetření, mladí si své postoje udržují; ani orientace na zdravé stravování nemizí jen kvůli ekonomickým potížím.
  2. S těmito hodnotami je třeba počítat a zapracovat je i do marketingu masných výrobků (možností je řada: vyvážená skladba výživy, pozitivní vliv zemědělství a pastvy na krajinu atd.)
  3. Dá se čekat další přeliv nákupů z gastro kanálů do jiných příležitostí, včetně domácího vaření, „jídla v krabičce“ (v zaměstnání, ve škole) atd. = příležitost v novém spotřebním chování.

 

dsc01350 52501735335 o 384Přednáška pana Tomáše Panjonka z firmy Solver Tech byla zaměřena na rozvoz potravin a jeho plánování, které se v současné době energetické krize mohou stát významným faktorem zisku firmy. Proč je potřeba dobře plánovat rozvoz? Z důvodů kontroly nákladů, času, automatizace a kontroly. Při plánování tras rozvozu je nutné přihlédnout na velikosti objednávky, frekvenci závozu, počtu kilometrů apod. Ne všechny podniky mají rozvoz propracovaný tak, aby jejich rozvoz byl efektivní. Společnost Solver Tech nabízí možnost zpracovat plány a trasy rozvozů, které můžou zajistit až úsporu 30 %.

 

Jan Coufal a Milan Drozen z firmy Czech Promotin se snažili posluchačům naznačit cesty, jak z krize vyjít jako vítězové. Zbavit se strachu a emocí, udržovat si pozitivní mysl a zůstat optimistou. Správný nápad a reklama je možná cesta ven z krize. Přednášející pak prezentovali svojí vlastní úspěšnou zkušenost na reklamní kampani bikero.cz.

 

Patricie Jakešová měla velmi zajímavou přednášku k dynamické ekonomické situaci v České republice.

 

Stručnou informaci k současné situaci v Kauflandu ČR přednesla Klára Beňáčková. Firma na území ČR provozuje 139 prodejen o ploše 80 ha. Náklady na energii v cenách roku 2021 činily 500+ milionů Kč a režijní náklady 9+ miliard Kč. 50 % obratu tvoří chlazené a mražené zboží. První voltaickou elektrárnu uvede Kaufland do provozu v roce 2024.

 

Přednáška Blahoslava Němečka-Partnera pro oblast energetiky ve střední a jihovýchodní Evropě byla zaměřena na současný vývoj na energetickém trhu a možná řešení. Uklidnění na trhu s plynem přišlo po naplnění zásobníků, ale za vyšší ceny. Ceny elektřiny jsou na vzestupu. Bude probíhat 3D transformace energetiky s důrazem na dekarbonizaci, decentralizaci a digitalizaci. Transformace energetiky bude přinášet příležitosti.

  1. Při poklesu podílu centralizované výroby elektřiny se otevřou příležitosti pro růst OZE.
  2. Z výší se volatilita energetické soustavy, a tím i poptávku po podpůrných službách a flexibilitě.
  3. Segment mobility projde výraznou transformací směrem k elektromobilitě a vodíkové mobilitě.

 

Pan Mikuláš Pých poukázal v makroekonomickém grafu, jak klesá spotřeba masa v závislosti na růstu výdajů na konečnou spotřebu. Ukázal na rostoucí náklady v živočišné výrobě, které způsobují rušení chovů v České republice a nízkou konkurenceschopnost našich zemědělců oproti zahraničí. EGAP hledá podporu při vývozu zemědělské produkce získáváním odběratelů a investic v zahraničí apod. Připravuje záruční program EGAP PLUS na podporu českých firem. Historicky EGAP podpořil např. vývoz zařízení pro zpracování masa v hodnotě téměř 10 mil. Kč a v letech 2018 – 2021 a vývoz masných produktů v celkové hodnotě 118 mil. Kč.

 

dsc01525 52501703600 o 384Po skončení konference pokračoval program ve foyer krátkým vystoupením předsedy ČSZM Karla Pilčíka, kde po přípitku pozval přítomné na slavnostní večer s udílením ocenění. Slavnostní večer moderovala Barbora Grafnetrová.

 

Při této příležitosti byly předány ceny vítězům Soutěže řeznicko-uzenářská prodejna roku 2022.

 

Meating 2022 ČSZM pokračoval po udělení cen společenským večerem s rozmanitým občerstvením, s cimbálovkou Ivoše Farkaše a reprodukovanou hudbou. Příjemné posezení probíhalo dlouho do noci.

 

Na závěr vydařené konference chceme jménem Českého svazu zpracovatelů masa poděkovat všem účastníkům.

 

Některé informace byly čerpány z článků přednášejících.

 

MVDr. Radek Slanec
výkonný ředitel ČSZM

 

 

Článek zveřejněn v odborném časopise Potravinářská revue 7/2022.


Logo ČSZM

 

MEATING 2022      XII. ročník tradiční konference zpracovatelů masa

 

 

Vážené kolegyně, kolegové a přátelé,

 

je mou milou povinností Vás pozvat na 12. ročník konference masného průmyslu MEATING 2022, která se bude konat 8.11.2022 (úterý) v Orea Congress Hotel Brno

a koná se pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly

 mze logo

a rovněž za podpory titulárního partnera komunikační agentury CZECH PROMOTION.

czechpromotion logo

Chceme Vám znovu přinést nejnovější informace z oboru zpracování masa.

 

Náš MEATING znamená setkání lidí, kteří rozumí masu a kteří chtějí rozšířit své obzory nejen v rámci našeho oboru, ale i navázat nové cenné kontakty. Tato konference navazuje na úspěšné předchozí ročníky, kdy specialisté svými prezentacemi a odbornými přednáškami zaujali účastníky v oblasti obchodu s potravinami, potravinářským marketingem, technologiemi a legislativou. 

Chceme se také ohlédnout za osvětovou a náborovou kampaní „Je to maso – projekt na podporu spotřeby masa a masných výrobků, „Bude to maso“ – projekt s náborovou kampaní odborných škol a projekt „Masobraní“ – celostátní svátek masa. Součástí společenského večera bude slavnostní vyhlášení výsledků celostátní soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna 2022.

 

Proč se zúčastnit meetingu MEATING 2022!

 

Informace a trendy

Zajímavý obsah bude mít již první společný blok, který začíná v 9,00 hodin. Jeho součástí budou přednášky „Vliv dokonalé ekonomické bouře na obor zpracování masa“ a „Očekávané události v souvislosti s evropským závazkem Zelené dohody“. Bude presentován další vývoj potravinářství v EU se zaměřením na obor zpracování masa (návrhy na omezení produkce a spotřeby masa a masných výrobků), budoucí podoba Společné zemědělské politiky, příspěvky z oblasti legislativy EU a ČR, poznatky dozorových orgánů. Navazující odborný program přinese aktuality z oblasti makroekonomiky, trendy ve spotřebě masa a v panelové diskuzi vystoupí klíčoví hráči na trhu masa a masných výrobků.

 

Inspirace
Odborný program i jeho přestávky poskytnou prostor pro inspirativní debaty, s výměnou názorů a zkušeností mezi účastníky i řečníky. 

 

Zábava
Den vyvrcholí společenským večerem se zábavným programem, bohatým občerstvením a příležitostí dobře a nerušeně se pobavit společně s kolegy a kamarády.

 

Ocenění nejúspěšnějších
Součástí večera bude tradičně ocenění těch nejúspěšnějších profesionálů z našeho oboru a vítězů soutěže Řeznicko-uzenářské prodejny roku 2022.

 

 

Informace vám budeme podávat zde i na webu www.cszm-meating.cz

 

Vážení kolegové, těším se na vás a věřím, že nadcházející, již dvanáctý ročník konference masného průmyslu MEATING 2022, podpoříte svým aktivním přístupem. 

 

Těším se na Vás!

 

Karel Pilčík
předseda představenstva
Českého svazu zpracovatelů masa


Kontaktní údaje:
Český svaz zpracovatelů masa
mobil: +420 724 258 003
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.cszm-meating.cz

 

cszm logo 400

 

{up pdf=files/projekty/Meating-2022/Meating_2022_zvaci_dopis_predsedy.pdf}


Odborný program Meating 2022

 

{up pdf=files/projekty/Meating-2022/Meating-2022_program.pdf}

 

   

cszm logo 400

 

 

Český svaz zpracovatelů masa si vyhrazuje právo na dodatečné změny programu.
V případě výrazně zhoršené epidemiologické situace si ČSZM vyhrazuje právo na zrušení této akce. 


Registrace Meating 2022

 

 

 

Přihlašování na akci MEATING 2022 již není aktivní.

 

 

{up pdf=files/projekty/Meating-2022/Meating-2022_prihlaska.pdf}

 


 

 

cszm logo 400

 

Český svaz zpracovatelů masa si vyhrazuje právo na dodatečné změny programu.
V případě výrazně zhoršené epidemiologické situace si ČSZM vyhrazuje právo na zrušení této akce. 


 Partneři 

 

Vážení kolegové,

 

Děkujeme za Vaši podporu a těšíme se za rok na akci MEATING 2022 znovu na Vaše partnerství. 

Koná se s podporou titulárního partnera společnosti CZECH PROMOTION group, s.r.o.

logo czechpromotion

Těšíme se i na Vaše partnerství formou Partnera, Stříbrného partnera i Zlatého partnera.

Nabízíme dále možnost pojmenování hlavního a menšího jednacího sálu Kongresového centra.

Těšíme se na Váš zájem, bližší informace email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

 

 

{up hr=1px solid red}

 TITULÁRNÍ PARTNER
logo czechpromotion

{up hr=1px solid #c2c219}

ZLATÍ PARTNEŘI

 

{up flexbox=2 | tablet=4 | mobile=6 | class=fg-child-vcenter fg-child-center}

ACO logo
Aldem logo
ALS logo
Animalco logo
Barentz logo
Bizerba logo
ctpp logo
Culinar logo
Devro logo
DKBB logo
Ecolab logo
Fimex logo
CHR HANSEN logo
IDC food logo
Kaufland logo
Kersia logo
Kloud logo
Krahulík logo
Krásno logo
Linde logo
Locrea logo
Maso Příbram logo
Masoprofit logo
Maspoma logo
Mauting logo
Mettler Toledo logo
Milcom logo
Natura Food Adiditives logo
Novum Global logo
Potravinářská revue logo
Potravinářský zprvodaj logo
Prantl logo
Profilgate logo
Progast logo
PVA Systems logo
Retailnews logo
Retigo logo
Remmers logo
Řeznicko uzenářské noviny logo
Solvertech logo
Suffa logo
Trumf logo
U2K logo
Unicorn logo
Váhala logo
Vepak logo
Vion logo
Viscofan logo

{/up flexbox}

{up flexbox=6-6 | tablet=6-6 | mobile=6-6 | class=fg-child-vcenter fg-child-center}

Weber logo
Zeman logo

{/up flexbox}

 

 

{up hr=1px solid #afafaf}

STŘÍBRNÍ PARTNEŘI

 

{up flexbox=2 | tablet=4 | mobile=6 | class=fg-child-vcenter fg-child-center}

Almi logo
Inopack logo
Kostelecké uzeniny logo
Kmotr logo
Maso uzeniny Písek logo
Maso uzeniny Polička logo

{/up flexbox}

{up flexbox=4-4-4 | tablet=4-4-4 | mobile=6-6 | class=fg-child-vcenter fg-child-center}

Media Representations logo
Pepito logo
Tonnies logo

{/up flexbox}

 

 

{up hr=1px solid #d25f15}

PARTNEŘI

 

{up flexbox=4-4-4 | tablet=4-4-4 | mobile=6-6 | class=fg-child-vcenter fg-child-center}

BS global logo
Chrysteins logo
IFC food logo

{/up flexbox}

 

 

{up hr=1px solid black}

 MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

 

 

{up flexbox=6-6 | tablet=6-6 | mobile=6-6 | class=fg-child-vcenter fg-child-center}

RetailNews logo
maso logo

{/up flexbox}

 

 

 

{up hr=1px solid black}

 POD ZÁŠTITOU

ministra zemědělství
ZDEŇKA NEKULY

 

mze logo

 


Tisková zpráva z Meatingu 2022

 

Logo ČSZM Datum: 16.11.2022
Místo: Praha
Český svaz zpracovatelů masa Tisková zpráva

 

Každé odvětví potřebuje své výroční setkání, kde zazní aktuální informace o legislativě, trendech i nových příležitostech pro rozvoj. V masném průmyslu se takové setkání uskutečnilo již podvanácté dne 8. listopadu 2022 v OREA CONGRESS HOTEL BRNO. MEATING 2022 se konal pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly.

 

MEATING 2022 otevřel celou řadu témat. Od stávající ekonomické situace a trvalých nebo přechodných změn v nákupních zvyklostech zákazníků, přes tradice českého řeznictví a uzenářství až po nové legislativní změny vyplývající z tématu Zelené dohody. Odborný program a celá řada přednášek a ocenění nejúspěšnějších profesionálů z oboru a vítězů soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna roku přivedl na setkání přes 420 profesionálů z firem i odborných škol z oblasti masného průmyslu.

 

Téma současné ekonomické situace rezonovalo celým odborným programem a nevyhnulo se ani slavnostnímu večeru. Jak v závěru dne řekl předseda svazu pan Karel Pilčík: “Odborný program byl dnes dost „výživný“, ať už jde o téma energetické situace, která velmi silně dopadá na náš obor tak i o snahu omezit produkci a spotřebu červeného masa a masných výrobků nebo o inspiraci technologickými novinkami. Určitě se po dnešním dni máme všichni nad čím zamyslet, jak velká proměna proběhne v našem oboru v následujících letech.“

 

V průběhu celé konference byly diskutovány i další aktivity ČSZM náborová kampaň na odborných školách JE TO MASO! a BUDE TO MASO!, podpora spotřeby masa a masných výrobků MASOBRANÍ a projekt "České cechovní normy pro maso a masné výrobky". Kladně byl hodnocen projekt Vzdělávání zaměstnanců členských firem ČSZM, který probíhá od roku 2019 a zapojilo se 21 členským subjektů.

 

 

Karel Pilčík, předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa zahájil Meating 2022. Společně s moderátorkou Barborou Grafnetrovou uváděli společenský večer, který se tradičně zaměřil na udělení ocenění čestný člen, ocenění prodejen v soutěži Řeznickou-uzenářska prodejna roku 2022 a nejlepší diplomová práce v oboru zpracování masa.

 

Příští konference – MEATING 2023 se pro velký úspěch uskuteční opět v OREA CONGRESS HOTEL BRNO dne 24. října 2023.

 

 

Radek Slanec
výkonný ředitel, ČSZM
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.cszm-meating.cz

 

{up pdf=files/projekty/Meating-2022/Meating-2022_tiskova_zprava.pdf}

 

logo Welfare


Logo ČSZM

 

 

Welfare - Vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání

 

Ministerstvo zemědělství udělilo Českému svazu zpracovatelů masa akreditaci k pořádání kurzů odborné přípravy pro získání osvědčení o způsobilosti pro osoby podílející se na úkonech souvisejících s porážením zvířat.

 

Akreditace byla udělena v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a s vyhláškou o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání. ČSZM je oprávněn pořádat kurzy odborné přípravy se zaměřením jen na úkony související s porážením velkých jatečných zvířat (prasat, skotu, ovcí, koz a koní).

 

ČSZM pořádá kurzy:

  • Pro zaměstnance členských subjektů ČSZM bez zvláštního poplatku za účast v kurzu. Tyto kurzy je ČSZM oprávněn zajišťovat v místě provozu jatek svých členských subjektů.
  • Pro ostatní zájemce po úhradě poplatku za účast v kurzu (ve výši 3.000 Kč/os. bez DPH). Tyto kurzy je ČSZM oprávněn zajišťovat pouze ve svých vlastních učebnách na adrese Libušská 319, 142 00 Praha 4 - Písnice.

 

Termíny kurzů odborné přípravy se uskutečňují na základě individuální dohody s jednotlivými zájemci. Termín konání kurzu je vždy se zájemci projednán a oboustranně potvrzen. V případě zájmu o účast v kurzu odborné přípravy vyplňte elektronickou přihlášku. Pro další informace kontaktujte ČSZM (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

 


Logo ČSZM

 

 

Akreditace ČSZM

 

Akreditace ČSZM se nevztahuje na úkony související s porážením drůbeže a králíků (ohledně kurzů v této oblasti kontaktujte Sdružení drůbežářských podniků, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

 

{up pdf=files/projekty/welfare/130226_Akreditace-kurzy_pro_stajniky.pdf}

 


Logo ČSZM

 

 

Přihláška

 

Osvědčení o způsobilosti pro osoby podílející se na úkonech souvisejících s porážením zvířat na jatkách podle článku 21 nařízení Rady (ES) č. 1099/2009 ze dne 24. září 2009 o ochraně zvířat při usmrcování

 

 

{ BreezingForms : welfare }

 

 

Masobraní 2021


Logo ČSZM

 

MASOBRANÍ 2021

 

Členským subjektům ČSZM

 

Vážení členové,

dlouhodobou snahou Českého svazu zpracovatelů masa je propagace oboru zpracování masa. V této souvislosti Vám v příloze této zprávy zasílám pozvánku k účasti a nabídku k Vašemu aktivnímu zapojení do letošního ročníku svazové akce MASOBRANÍ, který se uskuteční ve dnech 21.-23.5.2021 ve Vámi zvolených lokalitách.

 

Z důvodu platných vládních opatření proti šíření koronaviru k letošnímu ročníku MASOBRANÍ uvádím tyto informace:

  • Je celostátní svátek masa a uzenin!
  • Bude letos zaměřeno výhradně na podporu domácího grilování v rámci rodin (nelze nyní podporovat venkovní akce s více návštěvníky).
  • Je určeno zejména pro firmy provozující řeznicko-uzenářské prodejny.
  • Na prodejnách, které se zapojí, budou pomocí plakátů a zápichů v pultech vyznačeny nejlepší produkty ke grilování (tiskovou grafiku pro plakáty i zápichy účastníkům bezplatně poskytne svaz).
  • Svaz dále na sociálních sítích a na webu pod jednotnou značkou MASOBRANÍ bezplatně zajistí lokálně cílenou online propagaci účastnících se prodejen a jimi nabízených grilovacích produktů. Tato kampaň bude zahájena ihned po uzávěrce přihlášek.
  • V příloze naleznete podrobnější informace včetně logomanuálu (na vyžádání svaz zájemcům zašle logo akce v tiskovém formátu – pro účely případného zajištění vlastních marketingových aktivit ze strany zájemců).
  • Přípravu základních POS materiálů i komunikaci na webu a sociálních sítích svaz zajistí s podporou profesionální marketingové agentury.

 

Hlavním cílem MASOBRANÍ je před širokou laickou veřejností jednotně prezentovat maso a masné výrobky jako nedílnou součást zdravého životního stylu a vyváženého jídelníčku, dále jako zdroj plnohodnotných bílkovin a snadno stravitelných vitaminů a minerálů. V neposlední řadě jako tradiční součást české kuchyně.

Propagační možnosti ČSZM ve vztahu k MASOBRANÍ ovlivní celkový počet zúčastněných firem. Pro každého účastníka je připraven tzv. základní balíček, kdy na náklady ČSZM bude pro danou akci vytvořena facebooková událost v jednotné grafice, která bude podporována lokálně cílenou reklamou na sociálních sítích. Každá jednotlivá firma, která akci bude organizovat, bude v rámci „své“ facebookové události vystupovat jako koordinátor. Náplň této události i její cílenou reklamu na sociálních sítích zajistí ČSZM prostřednictvím komunikační agentury.

Abychom letošní MASOBRANÍ posunuli na vyšší úroveň a měli více prostoru na přípravy, žádám zájemce o nahlášení zapojení svých firemních akcí nejpozději v termínu do 3.5.2021 na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Uvádějte přitom stručný popis akce viz. přiložený manuál.

Věřím, že se v hojném počtu zúčastníte letošního ročníku MASOBRANÍ – akce ve prospěch celého oboru zpracování masa!

 

S pozdravem

Karel Pilčík

předseda představenstva

Český svaz zpracovatelů masa

 


Masobraní 2021 - Jak akci připravit v čase Covid-19

 

{up pdf=files/aktuality/210421_masobrani_jak_akci_pripravit.pdf}


{up html=iframe | src=https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmasobrani&tabs=timeline&width=500&height=500&small_header=false&adapt_container_width=true&hide_cover=false&show_facepile=true&appId=155972361263869 | width=500 | height=500 | frameborder=0 | style=border:none;overflow:hidden | allowfullscreen=true | allow=autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share | scrolling=no} Facebook Masobraní {/up html}

 

Řeznicko uzenářská prodejna 2022


Logo ČSZM

 

Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2022 - zahájení 15. ročníku soutěže

 

Členským subjektům ČSZM

Vážené kolegové,

Český svaz zpracovatelů masa pořádá již 15. ročník soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2022. Záměrem soutěže je propagace prodeje kvalitních českých masných výrobků, výsekového masa a s tím spojený vysoký standard služeb konečnému spotřebiteli.

Soutěž se uskuteční ve dvou kolech, krajské kolo v termínu od 20.6. do 26.7.2022 a následně proběhne celostátní kolo od 27.7. do 16.9.2022.

 

Přihlášení prodejen do soutěže je zpoplatněno a není podmíněno členstvím v ČSZM.

Prodejna s nejvyšším bodovým hodnocením získá čestný titul Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2022. Tato prodejna navíc obdrží hodnotnou cenu od partnera soutěže, Mettler - Toledo, s.r.o.

Soutěžit se bude ve dvou samostatných kategoriích „Nezávislý trh“ a „Prodejní sítě“.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny dne 8.11.2022 při zahájení slavnostního večera u příležitosti konání konference masného průmyslu MEATING 2022 v Orea Congress Hotel  Brno.

 

V příloze Vám zasíláme tyto dokumenty:

  • pozvánka
  • pravidla a manuál soutěže
  • přihlášky do soutěže (nezávislý trh, prodejní sítě)

 

Veškeré informace týkající se této soutěže naleznete rovněž na internetových stránkách ČSZM www.cszm.cz.

 

Přihlášky prosím vyplňujte zde pod odkazem "Přihláška do soutěže" a odešlete nejpozději do 31. května 2022, popřípadě elektronicky na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
nebo poštou na adresu ČSZM, Libušská 319/126, 142 00 Praha 4.

 

S pozdravem

Karel Pilčík
předseda představenstva
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319/126
142 00 Praha 4 – Písnice
Česká republika
mob: +420 724 258 003
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

{up pdf=files/projekty/ru-prodejna-2022/RU-prodejna-2022_pozvanka.pdf}


Pravidla soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2022

 

{up pdf=files/projekty/ru-prodejna-2022/RU-prodejna-2022_pravidla_souteze.pdf}

 


Manuál k soutěži Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2022

 

{up pdf=files/projekty/ru-prodejna-2022/RU-prodejna-2022_manual_k_soutezi.pdf}


 

Přihláška do soutěže Řeznicko-uzenářská prodejna roku 2022

 

 

Papírové přihlášky do soutěže ke stažení ve formátu docx

 

{up file=files/projekty/ru-prodejna-2022/RU-prodejna-2022_prihlaska_nezavisly_trh.docx | download | target}Přihláška do soutěže - Nezávislý trh{/up file}       {up file=files/projekty/ru-prodejna-2021/RU-prodejna-2021_prihlaska_prodejni_site.docx | download | target}Přihláška do soutěže - Prodejní sítě{/up file}

 

 

 

Elektronická přihláška do soutěže

 

Přihlašování bylo ukončeno...