Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) považuje aktuální výstupy z činností Mezinárodního úřadu pro výzkum rakoviny (IARC), který pracuje pro Světové zdravotnické organizace (WHO), za poplašné a neobhajitelné.

Na základě výsledků šetření v oblasti identifikace nebezpečí IARC zařadil „červené maso“ mezi činidla potenciálně karcinogenní pro člověka a zpracované maso pak mezi činidla karcinogenní pro člověka. V rámci tohoto šetření ovšem nebylo provedeno posouzení rizika, což znamená, že IARC nevzal v úvahu skutečnou expozici spotřebitelů vůči masu ve vztahu k jeho potenciálu vyvolat u konzumentů rakovinové bujení.

ČSZM je ale v první řadě přesvědčen o tom, že v oblasti spotřeby potravin nelze izolovat a hodnotit každý jednotlivý faktor z hlediska jeho vlivu na riziko vzniku rakovinových onemocnění. Jedná se o velmi komplexní problematiku ovlivňovanou velkým množstvím dalších známých i neznámých faktorů, mezi kterými se podle obecně dostupných informací na předních místech vyskytuje vliv kontaminantů z životního prostředí (např. znečištění ovzduší) a zdravotní stav, genetické predispozice, věk, celková výživa a životní styl konzumentů.

Dlouhodobě je v rámci všeobecně uznávané názorové linie propagován pestrý a nutričně vyvážený jídelníček odpovídající věku, pohlaví, zdravotnímu stavu a energetickému výdeji konzumentů. Do takového jídelníčku bezpochyby patří i přiměřená konzumace červeného a zpracované masa, neboť maso je především zdrojem bílkovin s vysokou biologickou hodnotou a také lidskému organizmu dodává některé vitamíny a minerály ve snadno stravitelné formě.

Uložit
Předvolby uživatele cookies
Používáme soubory cookie, abychom vám zajistili co nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokud používání souborů cookie odmítnete, nemusí tyto webové stránky fungovat podle očekávání.
Přijmout vše
Odmítnout všechny
Další informace
Analytics
Nástroje používané k analýze dat pro měření efektivity webových stránek a pochopení jejich fungování.
Google Analytics
OK
Odmítnout
Nezbytné
Zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících.
Přístup k webu  
  Uchovává stav relace uživatele mezi požadavky stránek.
OK
Odmítnout