​sekretariat@cszm.cz     +420 234 697 755     Praha 4 - Písnice, Libušská 319/126

Startuje Masobraní

logo Masobrani 200

Tisková zpráva

 

Startuje Masobraní. Český svátek masa připomene jeho nezastupitelnou roli v jídelníčku.

 

Praha (19. května) - Maso jako nedílná součást zdravého životního stylu a české kuchyně. Klíčovou roli masa v západní kultuře a důležitost živočišných produktů v životě člověka i letos připomene již 6. ročník akce s názvem Masobraní.

 

Od pátku do neděle budou moci lidé v různých regionech ochutnat maso, masné výrobky a uzeniny, které nabízí místní řezníci a prodejci v jejich lokalitách. Letošní Masobraní je spojeno s grilováním a na několika místech tak bude možné ochutnat masové pochoutky přímo z grilu. Namátkou třeba před pražskou prodejnou Makro na Černém mostě, prodejnou Váhala v Hustopečích pod Bečvou, v síti prodejen Řeznictví Majer v Třemošné a na mnoha dalších místech.

 

Do Masobraní se letos poprvé zapojilo i velké množství obchodních řetězců, kteří pro zákazníky připravili speciální cenové nabídky. Naproti tomu Integrovaná střední škola ve Valašském Meziříčí vyhlásila mezi studenty výtvarnou soutěž na téma, které profese se podílejí na Masobraní.

 

Přestože samotná akce proběhne pouze v následujících třech dnech. Veřejnost se může až do konce května zapojit do fotografické soutěže o hodnotné ceny od zpracovatelů masa a masných výrobků.

 

Jezte maso, je plné důležitých vitamínů
Konzumace masa je důležitá nejen pro růst a regeneraci, ale také pro imunitní systém. Bez masa se vyvážená strava neobejde. „Neexistuje žádná jiná potravina rostlinného původu, která by byla tak efektivním zdrojem železa jako je maso,“ říká Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa, která akci již šestým rokem organizuje.

 

Konzumace masa společně s rostlinami podle odborníků dokonce zvyšuje využitelnost železa z rostlinných zdrojů. Přiměřená konzumace představuje důležitý faktor v prevenci anémie u lidí, zejména u citlivých skupin, jako jsou třeba těhotné ženy a děti.

 

Potraviny živočišného původu jsou obecně bohatým a dobře využitelným zdrojem mnoha dalších aktivit jako vápník, zinek, selen, choline, vitamín B12 a kvalitních bílkovin. Úplné vyloučení masa z výživy není fyziologické a může vést k nedostatečnému pokrytí výživou.

 

V posledních měsících se maso stalo terčem mnoha dezinformací. „Obavy veřejnosti byly na místě, protože v sobě zahrnují kulturní i bezpečnostní aspekty. Plošné zavedení náhrady bílkovin ve výživě je velmi málo pravděpodobné,“ uzavírá Pilčík.

 

Více informací na www.masobrani.cz.

 

télécharger plakat_video.mp4