Zákazníci řeznictví již před více než pěti lety přivítali, že bylo rozhodnuto o značení hovězího masa s ohledem na pohlaví i stáří jatečného kusu. Bylo tak učiněno zejména s ohledem na to, že zákazníci měli zájem o koupi „mladého" masa, které je snáze kuchyňsky zpracovatelné.
Platí tedy, že zákazník musí mít možnost se o nabízeném hovězím mase dozvědět následné informace:
-
věkovou kategorii, tedy, zda jde o mladého býka, jalovici, či krávu,
-
identifikační číslo zvířete nebo skupiny zvířat,
-
země narození zvířete,
-
země výkrmu zvířete,
-
země, kde bylo zvíře poraženo,
-
schvalovací číslo jatek,
-
schvalovací číslo bourárny,
-
číslo laboratorního protokolu vyšetření na BSE (jde-li o jatečný kus starší než 30 měsíců).
Bod 1 dozná jistých změn od 1. 7. 2008 (vstoupí v platnost nařízení na označování telecího masa). Pokud jde o srovnání ČR s ostatními členskými zeměmi EU, tak body 2 - 7 jsou povinné ve všech členských státech a to i pro maso pocházející ze třetí země, body 1 a 8 platí pouze v ČR. Body 3 - 5 lze nahradit jediným údajem „původ" v případě, že se vše událo ve stejné zemi.
Tyto informace je povinné uvádět na etiketách na baleném mase, u nebaleného masa musí být údaje v prodejně umístěny tak, aby si je mohl kupující pohodlně přečíst, v případě skupinové identifikace platí pouze to, že od sebe musí být zřetelně prostorově odděleno maso pocházející z různých států.
Orgány státního veterinárního dozoru značení masa samozřejmě rutinně kontrolují. Lze říci, že již delší dobu neshledávají porušení této povinnosti, zajisté i proto, že prodejci si jsou této povinnosti dobře vědomi.