Českým svazem zpracovatelů masa byl dne 4.10.2011 v rámci slavnostního večera Školení pracovníků masného průmyslu vyhlášen Mistr oboru 2011.

Prestižní ocenění ČSZM za odbornost a mimořádné profesní úspěchy v oboru zpracování masa bylo letos předáno panu Ladislavu Francouzovi, který provozuje Řeznictví - uzenářství Francouz, s.r.o.

Ing. Jaromír Kloud, předseda ČSZM, o panu Francouzovi uvedl následující informace:

Pan Ladislav Francouz se vyučil v oboru řezník - uzenář v Jablonném nad Orlicí. K řemeslu jej přivedl otec, se kterým od dětských let pracoval v malé soukromé uzenářské dílně. Po vyučení pracoval v Masokombinátu v Poličce. Po základní vojenské službě odešel do JZD Bylany, kde pracoval jako řezník a kuchař. V roce 1990 pan Francouz založil vlastní firmu, kterou zřídil u rodinného domu v Sobětuchách. V roce 1998 zakoupil objekt JZD Skupice, kde si splnil svůj sen - zřídil zde malý závod na zpracování masa, jatka, bourárnu, výrobnu masných výrobků, kuchyň s jídelnou a prodejnu.

Od samého počátku podnikání má firma Řeznictví - uzenářství Francouz jasný cíl: vyrábět masné výrobky bez použití strojně odděleného masa, sóji, lepku či kůžových emulzí.

Celkem 12 výrobků této firmy bylo oceněno titulem Mls Pardubického kraje. V roce 2010 a 2011 navíc firma vyhrála soutěž Regionální potravina Pardubického kraje. Výrobek Farmářská klobása byl vyhlášen hodnotitelskou komisí v testu MF Dnes jako nejlepší klobása prodávaná na farmářských trzích v ČR.

Od roku 1992 pan Francouz napomáhal znovuobnovení Společenstva řezníků a uzenářů okresu Chrudim, které bylo založeno v roce 1743. Zastával zde funkci pokladníka a od roku 2006 pozici starosty představenstva. V roce 2011 byl pan Francouz také zvolen do představenstva Českého svazu zpracovatelů masa.

 

Níže jsou ke stažení k dispozici tyto dokumenty:

Prezentace - školení pracovníků masného průmyslu 2011
Seznam partnerů - školení pracovníků masného průmyslu 2011