Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) v posledních týdnech eviduje prudce rostoucí cenu vepřového masa na evropském trhu. Od poloviny března došlo k nárůstu cen jatečně upravených těl prasat o cca 20 %, a jejich jednotlivých částí, které se obchodují samostatně, až o 40 %. Vzhledem k přetrvávajícímu nedostatku vepřového masa v EU bude toto zdražování bezpochyby nadále pokračovat.

Spotřebitelé v ČR výše uvedený cenový vývoj k dnešnímu datu zaznamenali jen ve velmi omezené míře, protože maloobchod doprodává maso za dříve smluvně fixované ceny. Velmi podobně tomu je i v případě masných výrobků, jejichž prodejní ceny obvykle reagují na cenu masa ještě s větší časovou prodlevou.
ČSZM po vyhodnocení všech dostupných informací z trhu odhaduje, že již v průběhu dubna u nás dojde k odpovídajícímu nárůstu spotřebitelských cen vepřového výsekového masa (přibližně o 20 %) a vývoj v dalším období se bude odvíjet od situace na celoevropském trhu. V případě masných výrobků se zdražení v pultech zřejmě odehraje z menší části již v dubnu, ale výraznější nárůst spotřebitelských cen se projeví až v květnu a červnu.


Kontaktní osoba ČSZM:

  • Jan Katina, výkonný ředitel (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)
  • Tel.: +420 244 092 405