Novelizovaná vyhláška o potravinách zajistí českým výrobcům férová pravidla a zákazníkům větší kvalitu potravin
Ministerstvo zemědělství připravuje novelizaci vyhlášky o potravinách, která zajistí přesnější definice potravin a pokrmů. Tento návrh zpřehlední používání zavedených názvů, což pomůže českým výrobcům a odstraní zmatky pro spotřebitele.
Stávající vyhláška je v platnosti 8 let a je třeba reagovat na současné trendy v potravinářském průmyslu. Smyslem novelizace této vyhlášky je harmonizovat českou legislativu s evropskou legislativou (např. přesné zařazení druhů mas, jednotné požadavky a podmínky na výrobky).
V připravované novelizaci budou doplněny další požadavky na maso a masné výrobky, aby došlo ke zlepšení kvalitativních požadavků v odvětví zpracování masa. Jako zpracovatelé masa jsme si vědomi nutnosti legislativního zakotvení základních kvalitativních požadavků na kvalitu. Zkušenosti z devadesátých let, kdy po ukončení závaznosti českých technických norem (ČSN) pro masné výrobky k 31.12.1994, došlo pod enormním tlakem na cenu, k propadu kvality masných výrobků, nechceme již opakovat. Cesta zpět ke kvalitě je náročná a trvala prakticky 20 let. Dodnes kolují mezi spotřebiteli již irelevantní mýty o špatné kvalitě masných výrobků. Vnímáme proto jako důležité, aby pokud jsou využívány při označování potravin tradiční názvy masných výrobků, byly definovány i požadavky na jejich kvalitu.
Ochrana zájmů spotřebitelů, zemědělců a výrobců je jedním z důležitých úloh připravované novelizace vyhlášky a zejména správné používání tradičních názvů pro maso a masné výrobky jinými obory potravinářství. Produkty se mají nazývat svými vlastními jmény. Tento problém se řeší na celoevropské úrovni. Příkladem je poslední aktivita evropského svazu FARM EUROPE (EVROPŠTÍ FARMÁŘI).