Kalendář akcí
<< květen 2017 >>
Po
Út
St
Čt
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Akce mesíce
Aktuální ceny masa
hledat

cz en 

  • Aktuální dění
  • ČSZM
  • Pro členské subjekty
  • Média
  • Odkazy
  • Kontakt

Média 

Pro média

Reakce ČSZM na aktuální výstupy z činností IARC

datum: 26.10.2015 | Jan Katina

Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) považuje aktuální výstupy z činností Mezinárodního úřadu pro výzkum rakoviny (IARC), který pracuje pro Světové zdravotnické organizace (WHO), za poplašné a neobhajitelné.

Na základě výsledků šetření v oblasti identifikace nebezpečí IARC zařadil „červené maso“ mezi činidla potenciálně karcinogenní pro člověka a zpracované maso pak mezi činidla karcinogenní pro člověka. V rámci tohoto šetření ovšem nebylo provedeno posouzení rizika, což znamená, že IARC nevzal v úvahu skutečnou expozici spotřebitelů vůči masu ve vztahu k jeho potenciálu vyvolat u konzumentů rakovinové bujení.

ČSZM je ale v první řadě přesvědčen o tom, že v oblasti spotřeby potravin nelze izolovat a hodnotit každý jednotlivý faktor z hlediska jeho vlivu na riziko vzniku rakovinových onemocnění. Jedná se o velmi komplexní problematiku ovlivňovanou velkým množstvím dalších známých i neznámých faktorů, mezi kterými se podle obecně dostupných informací na předních místech vyskytuje vliv kontaminantů z životního prostředí (např. znečištění ovzduší) a zdravotní stav, genetické predispozice, věk, celková výživa a životní styl konzumentů.

Dlouhodobě je v rámci všeobecně uznávané názorové linie propagován pestrý a nutričně vyvážený jídelníček odpovídající věku, pohlaví, zdravotnímu stavu a energetickému výdeji konzumentů. Do takového jídelníčku bezpochyby patří i přiměřená konzumace červeného a zpracované masa, neboť maso je především zdrojem bílkovin s vysokou biologickou hodnotou a také lidskému organizmu dodává některé vitamíny a minerály ve snadno stravitelné formě.



  zpět   odeslat
kontakt  |   pro média  |   mapa stránek

Copyright © 2000 - 2006 ČSZM.